Kurczak z sosem ostrygowym i fasolką szparagową

Dziś mamy dla Was przepis na kurczaka z sosem ostrygowym i fasolką szparagową. Danie, która przygotowuje się szybko, lista potrzebnych do niego składników nie przeraża, a co najważniejsze potrawa smakuje pysznie. Dodatkowo wśród składników znajduje się imbir, który ma działanie rozgrzewające, a to może przydać się w ciągu najbliższych dni, bo podobno ma być zimno,…

Details

Domowy kisiel truskawkowo-malinowy

Walentynki, Walentynki i po Walentynkach… Dla tych, którzy chcieliby jednak osładzać życie ukochanej osobie na co dzień, a nie tylko od święta, mamy dziś przepis na pyszny deser – domowy kisiel truskawkowo-malinowy.   DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWO-MALINOWY (4-6 porcji)   1 litr wody 1 opakowanie mrożonych truskawek (450-500 g) 1 opakowanie mrożonych malin (450-500 g) 4…

Details

Grzanki z gorzką czekoladą

Dziś prezentujemy Wam przepis na idealne weekendowe śniadanie albo pomysłowy wytrawny deser. Grzanki z gorzką czekoladą, czyli jak zrobić „coś z niczego” 🙂   Grzanki z gorzką czekoladą 1 dobra pszenna bagietka 1 gorzka czekolada (70% kakao lub więcej) gruboziarnista sól oliwa   Kromki bagietki podpiekamy lekko w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 5-7…

Details

Karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem

Wraz z Nowym Rokiem dziarskim krokiem wchodzimy w nowe kulinarne wyzwania i zachęcamy – i siebie i Was – do odkrywania nowych smaków. Dziś kontynuacja przepisów inspirowanych niedawnymi hiszpańskimi wojażami, czyli karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem. Danie to serwowane jest w Hiszpanii jako przystawka przed daniem głównym, ale naszym zdaniem może stanowić odrębne danie…

Details

Czosnkowa zupa krem

Zima to idealna pora roku na rozgrzewające zupy. Krem czosnkowy idealnie spełnia to zadanie, a ten z przepisu Anny Starmach jest jednocześnie łagodny i wyrazisty w smaku. Przygotowując go pamiętajcie, że ząbek czosnku ząbkowi czosnku nie równy. Różnić się mogą nie tylko wielkością, ale i „mocą”. Jeśli po przygotowaniu stwierdzicie, że zupa jest za mało…

Details

„Oszukana” ryba po grecku

Niektórzy już pewnie świętują, inni nerwowo poszukują ostatnich upominków pod choinkę, a jeszcze inni krzątają się po kuchni, przygotowując tradycyjne wigilijne przysmaki. Dla tych ostatnich mamy coś last minute, czyli „oszukaną” rybę po grecku. Dlaczego „oszukana”? Bo jest to ekspresowa wersja tego typowo polskiego świątecznego dania – mała ilość składników, a efekt jest piorunujący! „Oszukana”…

Details

Śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych

Pomysłów na świąteczne potrawy ciąg dalszy. Jakiś czas temu proponowałyśmy Wam zainspirowane kuchnią peruwiańską ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą ,a dziś nowa śledziowa propozycja – zdecydowanie bardziej tradycyjna i idealna na wigilijny wieczór, czyli śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych. Najważniejsze jest znalezienie śledzia z dobrego źródła sprzedawanego na ryneczku z beczki…

Details

Najlepszy piernik na świecie

Święta Bożego Narodzenia już blisko bliziutko. Czasu na przygotowania coraz mniej, a lista zadań do wykonania jakoś nie chce się skracać… Zakupy, sprawunki, ostatnie poszukiwania i pakowanie prezentów, przystrajanie domu, no i oczywiście przygotowywanie świątecznego menu, a potem realizowanie go krok po kroku. Czy na Waszej liście świątecznych przysmaków do przygotowania macie może piernik? Jeśli…

Details