Dziś mamy dla Was przepis na kurczaka z sosem ostrygowym i fasolką szparagową. Danie, która przygotowuje się szybko, lista potrzebnych do niego składników nie przeraża, a co najważniejsze potrawa smakuje pysznie. Dodatkowo wśród składników znajduje się imbir, który ma działanie rozgrzewające, a to może przydać się w ciągu najbliższych dni, bo podobno ma być zimno, oj zimno. Przepis pochodzi z naszej książki „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców” – znajdziecie go w dziale Obiady rodzinne.

 

Kurczak z sosem ostrygowym i fasolką szparagową 

(6 porcji)

2 filety z piersi kurczaka

4 szalotki

3 ząbki czosnku

2 czerwone papryczki chilli

500 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)

5 łyżek sosu ostrygowego

sok z 1 limonki

3-centymetrowy korzeń imbiru

2 łyżeczki cukru trzcinowego

4 łyżki oleju ryżowego

sól

pieprz

400 g ryżu jaśminowego

 

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut. Kurczaka kroimy na bardzo cienkie paseczki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na trzech łyżkach oleju ryżowego podsmażamy drobno posiekane szalotki oraz papryczki chili, starty czosnek i imbir. Dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i smażymy przez 8 minut. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Doprawiamy sosem ostrygowym, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

* Aby fasolka szparagowa zachowała żywozielony kolor, po ugotowaniu jej w wodzie lub na parze przełóżcie ją na pół minuty do miski z lodowatą wodą (może być to woda z kostkami lodu). Po odcedzeniu fasolka będzie jędrna i pięknie zielona.

Przygotowujemy ryż jaśminowy. Ryż dokładnie płuczemy – tak, żeby woda w garnku nie była mętna. Garnek z osoloną wodą i ryżem w proporcji 1:1 stawiamy na małym ogniu. Gotujemy przez około 10 minut, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Następnie garnek pod przykrywką zostawiamy na wyłączonym palniku na dodatkowe 15 minut.

Smacznego!

fot. Agnieszka Rembacz

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment