„Oszukana” ryba po grecku

Niektórzy już pewnie świętują, inni nerwowo poszukują ostatnich upominków pod choinkę, a jeszcze inni krzątają się po kuchni, przygotowując tradycyjne wigilijne przysmaki. Dla tych ostatnich mamy coś last minute, czyli „oszukaną” rybę po grecku. Dlaczego „oszukana”? Bo jest to ekspresowa wersja tego typowo polskiego świątecznego dania – mała ilość składników, a efekt jest piorunujący! „Oszukana”…

Details

Śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych

Pomysłów na świąteczne potrawy ciąg dalszy. Jakiś czas temu proponowałyśmy Wam zainspirowane kuchnią peruwiańską ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą ,a dziś nowa śledziowa propozycja – zdecydowanie bardziej tradycyjna i idealna na wigilijny wieczór, czyli śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych. Najważniejsze jest znalezienie śledzia z dobrego źródła sprzedawanego na ryneczku z beczki…

Details

Najlepszy piernik na świecie

Święta Bożego Narodzenia już blisko bliziutko. Czasu na przygotowania coraz mniej, a lista zadań do wykonania jakoś nie chce się skracać… Zakupy, sprawunki, ostatnie poszukiwania i pakowanie prezentów, przystrajanie domu, no i oczywiście przygotowywanie świątecznego menu, a potem realizowanie go krok po kroku. Czy na Waszej liście świątecznych przysmaków do przygotowania macie może piernik? Jeśli…

Details

Fasolka z chorizo w pomidorach

Chociaż przygotowania do świąt ruszyły pełną i głowę zaprzątają nam tradycyjne świąteczne dania, dziś jednak chciałybyśmy zaprezentować Wam kolejną inspirację kuchnią hiszpańską, a mianowicie fasolkę „Jaś” z kiełbaską chorizo w pomidorach. Fasola „Jaś”, znana też jako „Piękny Jaś”, jest bardzo popularnym warzywem strączkowym wykorzystywanym w wielu przepisach kuchni polskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i francuskiej. Ponieważ Ewa…

Details

Ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą

Kuchnia peruwiańska jest obecnie bardzo „de moda” – w Madrycie co druga restauracja serwuje ten ulubiony specjał kuchni peruwiańskiej – ceviche 🙂 Przepis na nasze ceviche zaczerpnięty jest właśnie z jednej z nich. Pomyślałyśmy jednak, że skoro mamy grudzień i mamy naszego bałtyckiego śledzia, spróbujemy opracować przepis na orzeźwiającą przystawkę/przekąskę, którą, obok tradycyjnie przygotowanego śledzika,…

Details

Makaron soba z konfitowaną kaczką i szpinakiem

Dziś prezentujemy Wam danie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako lunch w pracy lub w domu, jak również jako ciekawa propozycja na kolację – może być we dwoje 🙂 W naszej książce „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców”  znajdziecie przepis na pyszne, proste danie z makaronu gryczanego soba i pieczonego łososia teriyaki. Od wielu…

Details

Kaszanka z karmelizowaną cebulą i smażonymi jabłkami

Po ostatnim słodkim, śliwkowym wpisie, dziś coś kompletnie z innej beczki 🙂 Kilka dni temu odwiedziłyśmy niedawno otwarte miejsce w Warszawie – Talerzyki przy ul. Mokotowskiej 33. Specjalnością tego miejsca są typowo polskie przekąski i zakąski. Wśród nich na jednym z talerzyków znalazła się kaszanka na ciepło serwowana ze smażonym jabłkiem i cynamonem. Kaszanka podawana w…

Details

Śliwki pod kruszonką

Pogoda za oknem niestety nie rozpieszcza – piękna polska złota jesień była tylko przez krótką chwilę i wygląda na to, że na dobre w tym roku się z nami pożegnała… W taką aurę ciężko o dobry humor, ale może chociaż troszkę pomoże zdzierżyć nam to, co za oknem ekspresowy deser ze śliwek pod kruszonką? W naszej…

Details

Sałatka z gotowanych buraków, koziego sera i orzechów włoskich

W naszej książce „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców” znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków i grillowanego sera halloumi – proste danie, które doskonale sprawdzi się jako lunch – zarówno w domu, jak i w pracy. Dziś chciałybyśmy pokazać Wam coś podobnego, a jednak troszkę innego 🙂 – prostą sałatkę z gotowanych buraków…

Details