Grzanki z gorzką czekoladą

Dziś prezentujemy Wam przepis na idealne weekendowe śniadanie albo pomysłowy wytrawny deser. Grzanki z gorzką czekoladą, czyli jak zrobić „coś z niczego” 🙂   Grzanki z gorzką czekoladą 1 dobra pszenna bagietka 1 gorzka czekolada (70% kakao lub więcej) gruboziarnista sól oliwa   Kromki bagietki podpiekamy lekko w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 5-7…

Details

Karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem

Wraz z Nowym Rokiem dziarskim krokiem wchodzimy w nowe kulinarne wyzwania i zachęcamy – i siebie i Was – do odkrywania nowych smaków. Dziś kontynuacja przepisów inspirowanych niedawnymi hiszpańskimi wojażami, czyli karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem. Danie to serwowane jest w Hiszpanii jako przystawka przed daniem głównym, ale naszym zdaniem może stanowić odrębne danie…

Details

Czosnkowa zupa krem

Zima to idealna pora roku na rozgrzewające zupy. Krem czosnkowy idealnie spełnia to zadanie, a ten z przepisu Anny Starmach jest jednocześnie łagodny i wyrazisty w smaku. Przygotowując go pamiętajcie, że ząbek czosnku ząbkowi czosnku nie równy. Różnić się mogą nie tylko wielkością, ale i „mocą”. Jeśli po przygotowaniu stwierdzicie, że zupa jest za mało…

Details

„Oszukana” ryba po grecku

Niektórzy już pewnie świętują, inni nerwowo poszukują ostatnich upominków pod choinkę, a jeszcze inni krzątają się po kuchni, przygotowując tradycyjne wigilijne przysmaki. Dla tych ostatnich mamy coś last minute, czyli „oszukaną” rybę po grecku. Dlaczego „oszukana”? Bo jest to ekspresowa wersja tego typowo polskiego świątecznego dania – mała ilość składników, a efekt jest piorunujący! „Oszukana”…

Details

Śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych

Pomysłów na świąteczne potrawy ciąg dalszy. Jakiś czas temu proponowałyśmy Wam zainspirowane kuchnią peruwiańską ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą ,a dziś nowa śledziowa propozycja – zdecydowanie bardziej tradycyjna i idealna na wigilijny wieczór, czyli śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych. Najważniejsze jest znalezienie śledzia z dobrego źródła sprzedawanego na ryneczku z beczki…

Details

Najlepszy piernik na świecie

Święta Bożego Narodzenia już blisko bliziutko. Czasu na przygotowania coraz mniej, a lista zadań do wykonania jakoś nie chce się skracać… Zakupy, sprawunki, ostatnie poszukiwania i pakowanie prezentów, przystrajanie domu, no i oczywiście przygotowywanie świątecznego menu, a potem realizowanie go krok po kroku. Czy na Waszej liście świątecznych przysmaków do przygotowania macie może piernik? Jeśli…

Details

Fasolka z chorizo w pomidorach

Chociaż przygotowania do świąt ruszyły pełną i głowę zaprzątają nam tradycyjne świąteczne dania, dziś jednak chciałybyśmy zaprezentować Wam kolejną inspirację kuchnią hiszpańską, a mianowicie fasolkę „Jaś” z kiełbaską chorizo w pomidorach. Fasola „Jaś”, znana też jako „Piękny Jaś”, jest bardzo popularnym warzywem strączkowym wykorzystywanym w wielu przepisach kuchni polskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i francuskiej. Ponieważ Ewa…

Details

Ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą

Kuchnia peruwiańska jest obecnie bardzo „de moda” – w Madrycie co druga restauracja serwuje ten ulubiony specjał kuchni peruwiańskiej – ceviche 🙂 Przepis na nasze ceviche zaczerpnięty jest właśnie z jednej z nich. Pomyślałyśmy jednak, że skoro mamy grudzień i mamy naszego bałtyckiego śledzia, spróbujemy opracować przepis na orzeźwiającą przystawkę/przekąskę, którą, obok tradycyjnie przygotowanego śledzika,…

Details