Pogoda za oknem niestety nie rozpieszcza – piękna polska złota jesień była tylko przez krótką chwilę i wygląda na to, że na dobre w tym roku się z nami pożegnała… W taką aurę ciężko o dobry humor, ale może chociaż troszkę pomoże zdzierżyć nam to, co za oknem ekspresowy deser ze śliwek pod kruszonką? W naszej książce „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców” znajdziecie przepis na morele pod kruszonką – metoda przygotowania taka sama 🙂
1 kg śliwek
1/3 kostki masła + dodatkowo 1 łyżka do podsmażenia śliwek
60 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
około 1/2 szklanki mąki pszennej
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy. Ze śliwek usuwamy pestki i połówki śliwek wrzucamy na patelnię. Smażymy przez kilka minut, aby owoce trochę zmiękły i oblepiły się cukrem. Podsmażone śliwki przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy kruszonkę – mieszamy rękoma pozostałą część cukru z masłem, tak aby powstały grudki. Do grudek dodajemy ekstrakt z wanilii, stopniowo dodajemy mąkę i ucieramy – kruszonka nie powinna lepić się do rąk, ale mieć grudki i być sypka. Posypujemy nią śliwki i wkładamy do piekarnika na około 30 minut, aż nabierze złotego koloru.
Spieszcie na ryneczek po śliwki i do dzieła!
Smacznego!