Podobno ciepłe dni nieuchronnie zbliżają się ku końcowi… Nie chcemy jednak w to wierzyć i liczymy na łaskawość jesieni oraz liczne przebłyski lata w najbliższym czasie. W razie czego mamy jednak dla Was przepis na jesienną, rozgrzewającą pastę paprykowo-pomidorową z chili.
PASTA PAPRYKOWO-POMIDOROWA Z CHILI
(200 g)
4 czerwone papryki
10 połówek suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
1 płaska łyżeczka mielonego chili
sól
pieprz
Papryki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórkami do dołu. Skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Ząbki czosnku obieramy. Po 20 minutach od momentu włożenia papryk do piekarnika na blachę dokładamy czosnek i pieczemy przez kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika papryki i czosnek odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Obieramy przestudzone papryki ze skóry i wkładamy je wraz z czosnkiem do blendera. Dodajemy suszone pomidory, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz płaską łyżeczkę mielonego chili. Wszystkie składniki blendujemy. W razie konieczności doprawiamy do smaku większą ilością soli, pieprzu lub chili. Pastę serwujemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!