Dla wszystkich tych, którzy nie mieli czasu wcześniej i przygotowują Wigilię last minute, mamy dziś przepis na wyśmienite świąteczne śledzie z orzechami włoskimi i żurawiną. Merry Christmas!
ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I ŻURAWINĄ
15 filetów śledzia z solanki
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka obranych orzechów włoskich pokruszonych na drobne kawałki
kolorowy świeżo zmielony pieprz (czarny, zielony, czerwony i biały)
2 średniej wielkości czerwone cebule
30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest znalezienie dobrej jakości śledzi z beczki z solanką. Oczywiście można zastąpić je popularnymi matiasami.
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Wymoczone filety śledzia dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, kroimy w paski i przekładamy do miski.
Żurawinę oraz orzechy włoskie w oddzielnych miseczkach zalewamy gorącą przegotowaną wodą i odstawiamy na pół godziny do namoczenia. Po tym czasie zlewamy wodę i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Czerwone cebule kroimy w drobną kosteczkę.
Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składnik,i układamy je warstwowo w dużym naczyniu. Najpierw śledzie, które posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, następnie cebula, orzechy i żurawina. Całość zalewamy olejem lnianym i układamy kolejną warstwę. Śledzie będą gotowe kolejnego dnia, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.