Kalmary z zieloną fasolką szparagową

W mieście jakby spokojniej, część mieszkańców już na wczasach. Dla tych wszystkich, którzy jednak na swój urlop jeszcze czekają, albo są już po, mamy dziś iście wakacyjny przepis. Tym razem na talerzu goszczą owoce morza. Kto ma ochotę na kalmary z zieloną fasolką szparagową?   KALMARY Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (porcja dla 2 osób) 60…

Szczegóły

Pasta z bobu i groszku ze świeżymi ziołami

Sporo czasu minęło od kiedy ostatni raz coś pojawiło się na naszym blogu… Za to zaniedbanie bardzo przepraszamy i obiecujemy poprawę 🙂 Dziś mamy dla Was przepis na pastę z bobu i groszku ze świeżymi ziołami, która cieszyła się dużym powodzeniem na prapremierze „Manewrów weselnych” w Teatrze Powszechnym w Łodzi, na którą miałyśmy kilka miesięcy…

Szczegóły

Śledzie z orzechami włoskimi i żurawiną

Dla wszystkich tych, którzy nie mieli czasu wcześniej i przygotowują Wigilię last minute, mamy dziś przepis na wyśmienite świąteczne śledzie z orzechami włoskimi i żurawiną. Merry Christmas! ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I ŻURAWINĄ 15 filetów śledzia z solanki 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka obranych orzechów włoskich pokruszonych na drobne kawałki kolorowy świeżo zmielony…

Szczegóły

Sałatka z białej fasolki szparagowej i jajka

Dziś mamy dla Was fasolkowe cudo 🙂 Ta szybka sałatka została wymyślona na piknik, kiedy jeszcze lato było w pełni – chciałyśmy przyrządzić danie, które łatwo będzie przetransportować i które smakuje wyśmienicie na zimno. Lato się skończyło, ale fasolki w warzywniaczkach pełno, więc jesienią można taką sałatkę spakować do pudełka na lunch i zabrać ze…

Szczegóły

Pasta paprykowo-pomidorowa z chili

Podobno ciepłe dni nieuchronnie zbliżają się ku końcowi… Nie chcemy jednak w to wierzyć i liczymy na łaskawość jesieni oraz liczne przebłyski lata w najbliższym czasie. W razie czego mamy jednak dla Was przepis na jesienną, rozgrzewającą pastę paprykowo-pomidorową z chili.   PASTA PAPRYKOWO-POMIDOROWA Z CHILI (200 g)   4 czerwone papryki 10 połówek suszonych…

Szczegóły

Sycylijska caponata – nasza wersja :)

Po wakacyjnej przerwie, ale wcale nie w jesiennym nastroju, wracamy do Was z przepisem na świetne danie! Caponata – bo o niej właśnie mowa –  może występować w różnych wersjach z różnymi dodatkami. Podstawą tej potrawy są bakłażany i pomidory oraz orzeszki piniowe. Caponatę możemy jeść na zimno z grzankami lub po prostu z chlebem i…

Szczegóły

Kurczak po tajsku w sosie słodko-kwaśnym

No i jest – nareszcie weekend! A to oznacza więcej czasu na gotowanie i smakowanie 🙂 Dziś prezentujemy Wam obiecany przepis na kurczaka po tajsku w sosie słodko-kwaśnym. Danie pyszne, letnie i baaardzo kolorowe. Smacznego!   Kurczak po tajsku w sosie słodko-kwaśnym (6-8 porcji)   500 g mięsa z podudzi kurczaka (bez kości) 5 łyżek…

Szczegóły