Kurczak z sosem ostrygowym i fasolką szparagową

Dziś mamy dla Was przepis na kurczaka z sosem ostrygowym i fasolką szparagową. Danie, która przygotowuje się szybko, lista potrzebnych do niego składników nie przeraża, a co najważniejsze potrawa smakuje pysznie. Dodatkowo wśród składników znajduje się imbir, który ma działanie rozgrzewające, a to może przydać się w ciągu najbliższych dni, bo podobno ma być zimno,…

Szczegóły

Domowy kisiel truskawkowo-malinowy

Walentynki, Walentynki i po Walentynkach… Dla tych, którzy chcieliby jednak osładzać życie ukochanej osobie na co dzień, a nie tylko od święta, mamy dziś przepis na pyszny deser – domowy kisiel truskawkowo-malinowy.   DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWO-MALINOWY (4-6 porcji)   1 litr wody 1 opakowanie mrożonych truskawek (450-500 g) 1 opakowanie mrożonych malin (450-500 g) 4…

Szczegóły

Focaccia z pancettą i rozmarynem

Kto lubił zajadać się pizzą na grubym, wyrośniętym cieście? Jeszcze parę lat temu tego rodzaju pizza królowała na polskich stołach – potem trochę odeszła w zapomnienie, ale nie do końca 🙂 Dziś mamy dla Was przepis na taką właśnie wersję pizzy – coś na kształt focacci. My prezentujemy wersję z pancettą, mozarellą, ziemniakiem i rozmarynem,…

Szczegóły

Grzanki z gorzką czekoladą

Dziś prezentujemy Wam przepis na idealne weekendowe śniadanie albo pomysłowy wytrawny deser. Grzanki z gorzką czekoladą, czyli jak zrobić „coś z niczego” 🙂   Grzanki z gorzką czekoladą 1 dobra pszenna bagietka 1 gorzka czekolada (70% kakao lub więcej) gruboziarnista sól oliwa   Kromki bagietki podpiekamy lekko w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 5-7…

Szczegóły

Karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem

Wraz z Nowym Rokiem dziarskim krokiem wchodzimy w nowe kulinarne wyzwania i zachęcamy – i siebie i Was – do odkrywania nowych smaków. Dziś kontynuacja przepisów inspirowanych niedawnymi hiszpańskimi wojażami, czyli karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem. Danie to serwowane jest w Hiszpanii jako przystawka przed daniem głównym, ale naszym zdaniem może stanowić odrębne danie…

Szczegóły

„Oszukana” ryba po grecku

Niektórzy już pewnie świętują, inni nerwowo poszukują ostatnich upominków pod choinkę, a jeszcze inni krzątają się po kuchni, przygotowując tradycyjne wigilijne przysmaki. Dla tych ostatnich mamy coś last minute, czyli „oszukaną” rybę po grecku. Dlaczego „oszukana”? Bo jest to ekspresowa wersja tego typowo polskiego świątecznego dania – mała ilość składników, a efekt jest piorunujący! „Oszukana”…

Szczegóły

Śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych

Pomysłów na świąteczne potrawy ciąg dalszy. Jakiś czas temu proponowałyśmy Wam zainspirowane kuchnią peruwiańską ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą ,a dziś nowa śledziowa propozycja – zdecydowanie bardziej tradycyjna i idealna na wigilijny wieczór, czyli śledzie w oleju lnianym i przyprawach korzennych. Najważniejsze jest znalezienie śledzia z dobrego źródła sprzedawanego na ryneczku z beczki…

Szczegóły