Spaghetti z serem Pecorino Romano i prażonym czarnym pieprzem

Dziś pierwszy dzień wiosny – HUURRAA! Szkoda tylko, że za oknem nadal białawo… Nie zważając jednak na zimno, cieszymy się przebłyskami słońca i spokojnie czekamy na prawdziwą wiosnę. Tymczasem zabieramy Was w podróż do Włoch, bo dziś prezentujemy przepis pochodzący z naszej książki na spaghetti z serem Pecorino Romano i prażonym czarnym pieprzem. Danie to…

Szczegóły

Kurczak z sosem ostrygowym i fasolką szparagową

Dziś mamy dla Was przepis na kurczaka z sosem ostrygowym i fasolką szparagową. Danie, która przygotowuje się szybko, lista potrzebnych do niego składników nie przeraża, a co najważniejsze potrawa smakuje pysznie. Dodatkowo wśród składników znajduje się imbir, który ma działanie rozgrzewające, a to może przydać się w ciągu najbliższych dni, bo podobno ma być zimno,…

Szczegóły

Domowy kisiel truskawkowo-malinowy

Walentynki, Walentynki i po Walentynkach… Dla tych, którzy chcieliby jednak osładzać życie ukochanej osobie na co dzień, a nie tylko od święta, mamy dziś przepis na pyszny deser – domowy kisiel truskawkowo-malinowy.   DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWO-MALINOWY (4-6 porcji)   1 litr wody 1 opakowanie mrożonych truskawek (450-500 g) 1 opakowanie mrożonych malin (450-500 g) 4…

Szczegóły

Focaccia z pancettą i rozmarynem

Kto lubił zajadać się pizzą na grubym, wyrośniętym cieście? Jeszcze parę lat temu tego rodzaju pizza królowała na polskich stołach – potem trochę odeszła w zapomnienie, ale nie do końca 🙂 Dziś mamy dla Was przepis na taką właśnie wersję pizzy – coś na kształt focacci. My prezentujemy wersję z pancettą, mozarellą, ziemniakiem i rozmarynem,…

Szczegóły

Grzanki z gorzką czekoladą

Dziś prezentujemy Wam przepis na idealne weekendowe śniadanie albo pomysłowy wytrawny deser. Grzanki z gorzką czekoladą, czyli jak zrobić „coś z niczego” 🙂   Grzanki z gorzką czekoladą 1 dobra pszenna bagietka 1 gorzka czekolada (70% kakao lub więcej) gruboziarnista sól oliwa   Kromki bagietki podpiekamy lekko w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 5-7…

Szczegóły

Karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem

Wraz z Nowym Rokiem dziarskim krokiem wchodzimy w nowe kulinarne wyzwania i zachęcamy – i siebie i Was – do odkrywania nowych smaków. Dziś kontynuacja przepisów inspirowanych niedawnymi hiszpańskimi wojażami, czyli karczochy z jamón serrano i zielonym groszkiem. Danie to serwowane jest w Hiszpanii jako przystawka przed daniem głównym, ale naszym zdaniem może stanowić odrębne danie…

Szczegóły