Najlepszy piernik na świecie

Święta Bożego Narodzenia już blisko bliziutko. Czasu na przygotowania coraz mniej, a lista zadań do wykonania jakoś nie chce się skracać… Zakupy, sprawunki, ostatnie poszukiwania i pakowanie prezentów, przystrajanie domu, no i oczywiście przygotowywanie świątecznego menu, a potem realizowanie go krok po kroku. Czy na Waszej liście świątecznych przysmaków do przygotowania macie może piernik? Jeśli…

Szczegóły

Fasolka z chorizo w pomidorach

Chociaż przygotowania do świąt ruszyły pełną i głowę zaprzątają nam tradycyjne świąteczne dania, dziś jednak chciałybyśmy zaprezentować Wam kolejną inspirację kuchnią hiszpańską, a mianowicie fasolkę „Jaś” z kiełbaską chorizo w pomidorach. Fasola „Jaś”, znana też jako „Piękny Jaś”, jest bardzo popularnym warzywem strączkowym wykorzystywanym w wielu przepisach kuchni polskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i francuskiej. Ponieważ Ewa…

Szczegóły

Ceviche ze śledzia z jabłkiem i kolendrą

Kuchnia peruwiańska jest obecnie bardzo „de moda” – w Madrycie co druga restauracja serwuje ten ulubiony specjał kuchni peruwiańskiej – ceviche 🙂 Przepis na nasze ceviche zaczerpnięty jest właśnie z jednej z nich. Pomyślałyśmy jednak, że skoro mamy grudzień i mamy naszego bałtyckiego śledzia, spróbujemy opracować przepis na orzeźwiającą przystawkę/przekąskę, którą, obok tradycyjnie przygotowanego śledzika,…

Szczegóły

Makaron soba z konfitowaną kaczką i szpinakiem

Dziś prezentujemy Wam danie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako lunch w pracy lub w domu, jak również jako ciekawa propozycja na kolację – może być we dwoje 🙂 W naszej książce „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców”  znajdziecie przepis na pyszne, proste danie z makaronu gryczanego soba i pieczonego łososia teriyaki. Od wielu…

Szczegóły

Kaszanka z karmelizowaną cebulą i smażonymi jabłkami

Po ostatnim słodkim, śliwkowym wpisie, dziś coś kompletnie z innej beczki 🙂 Kilka dni temu odwiedziłyśmy niedawno otwarte miejsce w Warszawie – Talerzyki przy ul. Mokotowskiej 33. Specjalnością tego miejsca są typowo polskie przekąski i zakąski. Wśród nich na jednym z talerzyków znalazła się kaszanka na ciepło serwowana ze smażonym jabłkiem i cynamonem. Kaszanka podawana w…

Szczegóły

Śliwki pod kruszonką

Pogoda za oknem niestety nie rozpieszcza – piękna polska złota jesień była tylko przez krótką chwilę i wygląda na to, że na dobre w tym roku się z nami pożegnała… W taką aurę ciężko o dobry humor, ale może chociaż troszkę pomoże zdzierżyć nam to, co za oknem ekspresowy deser ze śliwek pod kruszonką? W naszej…

Szczegóły

Sałatka z gotowanych buraków, koziego sera i orzechów włoskich

W naszej książce „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców” znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków i grillowanego sera halloumi – proste danie, które doskonale sprawdzi się jako lunch – zarówno w domu, jak i w pracy. Dziś chciałybyśmy pokazać Wam coś podobnego, a jednak troszkę innego 🙂 – prostą sałatkę z gotowanych buraków…

Szczegóły