Sporo czasu minęło od kiedy ostatni raz coś pojawiło się na naszym blogu… Za to zaniedbanie bardzo przepraszamy i obiecujemy poprawę 🙂 Dziś mamy dla Was przepis na pastę z bobu i groszku ze świeżymi ziołami, która cieszyła się dużym powodzeniem na prapremierze „Manewrów weselnych” w Teatrze Powszechnym w Łodzi, na którą miałyśmy kilka miesięcy temu przyjemność przygotować przekąski. A że sezon na bób właśnie się zaczął, zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu 🙂 Informujemy również, że poczynając od czwartku 20 czerwca do końca długiego weekendu, będzie można zamówić naszą książkę w promocyjnej cenie. Szczegóły już wkrótce na naszym FB i Instagramie.
PASTA Z BOBU I GROSZKU ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI
- 250 g świeżego bobu
- 250 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
- 10 łyżek dobrej oliwy extra virgin
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 4 łyżki wody (jeśli wolimy rzadszą konsystencję pasty)
- sól i pieprz do smaku
Bób i groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez mniej więcej 10 minut. Bób wymaga nieco dłuższego gotowania – około 12-15 min. Po wystudzeniu i obraniu bobu ze skórki, wrzucamy go do blendera z ostrzem w kształcie litery „S”. Dodajemy czosnek, posiekane świeże zioła, oliwę, sok z cytryny oraz wodę i blendujemy całość na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli wolimy jeszcze rzadszą konsystencję pasty, możemy dolać odrobinę więcej wody lub 2 dodatkowe łyżki oliwy. Pastę podajemy na kanapeczkach, ale można również dodać ją do ugotowanego makaronu z dodatkiem oliwy i parmezanu – uzyskamy w ten sposób danie podobne do makaronu z pesto. Smacznego!