Dziś mamy dla Was fasolkowe cudo 🙂 Ta szybka sałatka została wymyślona na piknik, kiedy jeszcze lato było w pełni – chciałyśmy przyrządzić danie, które łatwo będzie przetransportować i które smakuje wyśmienicie na zimno. Lato się skończyło, ale fasolki w warzywniaczkach pełno, więc jesienią można taką sałatkę spakować do pudełka na lunch i zabrać ze sobą do pracy. Jest to nasza wersja żółtej fasolki szparagowej z sadzonym jajkiem, tylko że w naszym daniu jajko jest w formie omleta pokrojonego w paseczki.
Aha, i jeszcze jeden plus tej potrawy. Można ją łatwo odgrzać, jeśli ktoś preferuje wersję na ciepło. Jest ona również świetnym dodatkiem do ryb lub mięsa.
Sałatka z białej fasolki szparagowej i jajka
(6 porcji)
1 kg białej fasolki szparagowej
6 jajek
pęczek kopru
sok z połówki cytryny
1/2 łyżeczki cukru
6 łyżek oliwy extra virgin
sól
pierz
masło
Fasolkę szparagową obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przekładamy ją do dużej miski. W małym naczyniu mieszamy sok z połówki cytryny z cukrem i oliwą. Dressing oraz drobno posiekany koper dodajemy do fasolki. Na patelni smażymy na maśle omlet z 6 jajek. Doprawiamy go solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy go na deskę i kroimy w paski, które następnie mieszamy z fasolką.
Smacznego!
Tego właśnie szukałam na dzisiejszy obiad! 🙂