Piękna, złota jesień była i może jeszcze będzie dla nas w tym roku wyjątkowo łaskawa. Korzystamy więc z pełni z jej dóbr i nadal zachwycamy się jesiennymi smakami. Dziś mamy dla Was przepis na szybkie tartaletki z dynią i serem pleśniowym. Przepis pochodzi z naszej książki 🙂
TARTALETKI Z DYNIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
(6 tartaletek o średnicy 10 cm)
175 g mąki pszennej
125 g masła
sól
pieprz
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku
3-centymetrowy korzeń imbiru
150 g sera pleśniowego
olej do smażenia
masa jajeczna
1 duży jogurt grecki
1 jajko
sól
pieprz
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczone formy do tartaletek. Wierzch ciasta nakłuwamy wielokrotnie widelcem. Pieczemy przez 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę dynię podsmażamy z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do form do tartaletek.
Przygotowujemy masę jajeczną – w miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem greckim i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Tartaletki posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Podajemy na zimno lub na ciepło.
Jeśli nie macie form do tartaletek, możecie użyć formy do tarty o średnicy około 27 cm.
Smacznego!
Wyglądają smacznie!
Wygląda bardzo smacznie! ; ) Zapisuje przepis i wypróbuje w przyszłości.