W naszej książce „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców” znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków i grillowanego sera halloumi – proste danie, które doskonale sprawdzi się jako lunch – zarówno w domu, jak i w pracy. Dziś chciałybyśmy pokazać Wam coś podobnego, a jednak troszkę innego 🙂 – prostą sałatkę z gotowanych buraków i sera koziego z bardzo ciekawym sosem z nutą czarnej porzeczki.
Aby przygotować 2 porcje sałatki, potrzebujecie:
1/2 opakowania rukoli lub dowolnej mieszanki sałat
2 średniej wielkości ugotowane buraki
1 opakowanie rolady z sera koziego (200 g)
10 obranych orzechów włoskich
sos:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Rukolę lub inną sałatę rozkładamy na talerzach, na nich układamy plastry bardzo cienko pokrojonych gotowanych buraków oraz grubsze plasterki sera koziego.
Przygotowujemy sos – mieszamy sok z cytryny i cukier trzcinowy ze szczyptą soli, pieprzu, łyżką dżemu z czarnych porzeczek oraz łyżką octu balsamicznego i musztardy dijon, a na koniec, cały czas mieszając sos, dolewamy oliwę. Sałatkę równomiernie polewamy sosem.
Pokruszone orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, dopóki lekko się nie zarumienią. Na koniec posypujemy nimi sałatkę.
Smacznego!