Kto lubił zajadać się pizzą na grubym, wyrośniętym cieście? Jeszcze parę lat temu tego rodzaju pizza królowała na polskich stołach – potem trochę odeszła w zapomnienie, ale nie do końca 🙂 Dziś mamy dla Was przepis na taką właśnie wersję pizzy – coś na kształt focacci. My prezentujemy wersję z pancettą, mozarellą, ziemniakiem i rozmarynem, ale równie dobrze pizza będzie smakować z innym serem i ulubionymi dodatkami.
„FOCACCIA” Z PANCETTĄ I ROZMARYNEM
ciasto (jedna duża blacha):
2 szklanki mąki pszennej
40 g drożdży
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
dodatki:
15 plastrów pancetty
2 kule mozzarelli
1 ziemniak
świeży rozmaryn
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do mąki dodajemy pozostałe składniki – olej, cukier, sól oraz rozpuszczone drożdże i dokładnie wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Można wstawić je do wcześniej rozgrzanego do temperatury 50 stopni (z wyłączoną funkcją grzania). Blachę z piekarnika lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto.
Surowego ziemniaka ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie odsączamy z wody w serwetce. Na wyłożone na blaszce surowe ciasto wykładamy startego ziemniaka. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie dokładamy plastry mozzarelli, pancettę i rozmaryn. Wkładamy do piekarnika na dodatkowe 10-15 minut, aż pancetta będzie ładnie przypieczona.