Walentynki, Walentynki i po Walentynkach… Dla tych, którzy chcieliby jednak osładzać życie ukochanej osobie na co dzień, a nie tylko od święta, mamy dziś przepis na pyszny deser – domowy kisiel truskawkowo-malinowy.
DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWO-MALINOWY
(4-6 porcji)
1 litr wody
1 opakowanie mrożonych truskawek (450-500 g)
1 opakowanie mrożonych malin (450-500 g)
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru lub 2 łyżki cukru i 1 łyżka Stewii
Z litra zimnej wody odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Resztę wody gotujemy w garnku razem z mrożonymi owocami i cukrem (lub cukrem i Stewią). Po kilku minutach, kiedy owoce będą już miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy jego zawartość blenderem ręcznym. Ponownie stawiamy garnek na ogniu i, gdy woda ze zblendowanymi owocami zacznie się gotować, dolewamy do garnka rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, cały czas intensywnie mieszając. Kiedy zawartość garnka zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia, a kisiel przelewamy do miseczek.
Jeśli uważacie, że kisiel nie jest wystarczająco gęsty, możecie w szklance w odrobinie wody rozpuścić jeszcze jedną kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie postawić garnek na ogniu, dolać wodę z rozpuszczoną mąką i intensywnie mieszać kisiel przez dwie minuty.
Kisiel może być również zrobiony z innych ulubionych mrożonych owoców. Bon appetit! 🙂