Dziś mamy dla Was przepis na kurczaka z sosem ostrygowym i fasolką szparagową. Danie, która przygotowuje się szybko, lista potrzebnych do niego składników nie przeraża, a co najważniejsze potrawa smakuje pysznie. Dodatkowo wśród składników znajduje się imbir, który ma działanie rozgrzewające, a to może przydać się w ciągu najbliższych dni, bo podobno ma być zimno, oj zimno. Przepis pochodzi z naszej książki „Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców” – znajdziecie go w dziale Obiady rodzinne.
Kurczak z sosem ostrygowym i fasolką szparagową
(6 porcji)
2 filety z piersi kurczaka
4 szalotki
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
500 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
5 łyżek sosu ostrygowego
sok z 1 limonki
3-centymetrowy korzeń imbiru
2 łyżeczki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju ryżowego
sól
pieprz
400 g ryżu jaśminowego
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut. Kurczaka kroimy na bardzo cienkie paseczki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na trzech łyżkach oleju ryżowego podsmażamy drobno posiekane szalotki oraz papryczki chili, starty czosnek i imbir. Dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i smażymy przez 8 minut. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Doprawiamy sosem ostrygowym, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
* Aby fasolka szparagowa zachowała żywozielony kolor, po ugotowaniu jej w wodzie lub na parze przełóżcie ją na pół minuty do miski z lodowatą wodą (może być to woda z kostkami lodu). Po odcedzeniu fasolka będzie jędrna i pięknie zielona.
Przygotowujemy ryż jaśminowy. Ryż dokładnie płuczemy – tak, żeby woda w garnku nie była mętna. Garnek z osoloną wodą i ryżem w proporcji 1:1 stawiamy na małym ogniu. Gotujemy przez około 10 minut, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Następnie garnek pod przykrywką zostawiamy na wyłączonym palniku na dodatkowe 15 minut.
Smacznego!