O fasolce „Jaś” pisałyśmy już jakiś czas temu – prezentowałyśmy Wam przepis na fasolkę z chorizo w pomidorach. Dziś wracamy do „Jasia” i mamy dla Was pomysł na sałatkę z fasolką i tuńczykiem. Proste i smaczne!
SAŁATKA Z FASOLKĄ”JAŚ” I TUŃCZYKIEM
(6 porcji)
1/2 kg fasoli Jaś
2 średnie czerwone cebule lub 4 szalotki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej kolendry
4 łyżki octu winnego
6 łyżek oliwy extra virgin
4 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Fasolę Jaś moczymy w ciepłej wodzie przez całą noc – wody powinno być dwa razy więcej niż fasoli. Dzięki moczeniu fasolę będzie można krócej gotować. Następnego dnia uzupełniamy w garnku wodę, którą „Jaś” wchłonął przez noc, wrzucamy do garnka listki laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Fasolę gotujemy przez mniej więcej godzinę, oczywiście warto sprawdzić po 50 minutach, czy przypadkiem nie jest już gotowa – nie chcemy „Jasia” rozgotować.
Fasolkę odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Po przestygnięciu łączymy ją z tuńczykiem z puszki.
Drobno posiekane cebule lub szalotki zalewamy octem winnym, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10-15 minut. Dzięki temu zabiegowi będą one chrupkie, ale nie będą zbyt intensywne w smaku i zapachu. Po tym czasie łączymy je z fasolą. Do sałatki dodajemy także posiekaną natkę pietruszki, kolendrę oraz oliwę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!