Dziś przepis na proste, ale jakże efektowne danie, które jest wegetariańską alternatywą dla tatara wołowego, czyli tatar z tuńczyka. Do tego kieliszek dobrego wina oraz krucha, pachnąca bagietka i romantyczna kolacja dla dwojga gotowa.
TATAR Z TUŃCZYKA
(porcja dla 2 osób)
stek z tuńczyka (około 400 g)
2 małe szalotki lub 1 czerwona cebula
15 kaparów
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
czarny pieprz do smaku
odrobina oleju do wysmarowania kokilek
Tuńczyka najpierw kroimy w plastry, które oczyszczamy ze wszystkich białych żyłek, a następnie drobno siekamy i przekładamy do miski. Do tuńczyka dolewamy olej sezamowy i sos sojowy, posiekane szalotki i kapary. Całość doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy ręką. Dzielimy na dwie części, które następnie przekładamy do lekko wysmarowanych olejem kokilek. Kokilki kładziemy na talerzach dnem do góry i, pukając w dno, uwalniamy ich zawartość.
*Opcjonalnie można do tatara dodać posiekane w drobne kosteczki 2-3 korniszony. Można też wmieszać w niego żółtko, jak do tatara wołowego, które lepiej go zwiąże.
Smacznego!