Dziś pierwszy dzień wiosny – HUURRAA! Szkoda tylko, że za oknem nadal białawo… Nie zważając jednak na zimno, cieszymy się przebłyskami słońca i spokojnie czekamy na prawdziwą wiosnę. Tymczasem zabieramy Was w podróż do Włoch, bo dziś prezentujemy przepis pochodzący z naszej książki na spaghetti z serem Pecorino Romano i prażonym czarnym pieprzem. Danie to robi się dosłownie w mig, a – uwierzcie nam – podbija serca znacznej większości konsumujących 🙂
SPAGHETTI Z SEREM PECORINO ROMANO I PRAŻONYM CZARNYM PIEPRZEM
(2 porcje)
250 g makaronu spaghetti
20 ziarenek czarnego pieprzu
100 g sera Pecorino Romano
6 łyżek oliwy extra virgin
sól
Ser Pecorino Romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesypujemy do miseczki. Ziarenka pieprzu prażymy na patelni bez tłuszczu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat. Zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy w moździerzu.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy 1⁄3 szklanki wody, w której gotował się makaron, i odstawiamy ją na później. Natychmiast po odcedzeniu makaron przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego połowę startego sera. Dolewamy 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody z gotowania makaronu, a następnie dorzucamy połowę pieprzu. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą część startego sera, oliwy, wody z gotowania makaronu i pieprzu. Ponownie mieszamy i natychmiast podajemy.
Smacznego!