Otwieracie lodówkę, a tam brokuł 🙂 Nie macie czasu na gotowanie i blendowanie, albo po prostu znudziła Wam się już zupa krem brokułowa – co zrobić? Można upiec go w piekarniku, dodać ser halloumi i zrobić szybką i pyszną sałatkę, która idealnie nadaje się zarówno na szybki lunch w domu, jak i do zabrania do pracy.
Sałatka z pieczonym brokułem i grillowanym serem halloumi
1 duży brokuł
1 opakowanie sera halloumi (250 g)
1 garść pestek słonecznika (mogą być to również pestki dyni lub ziarna białego sezamu)
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
Brokuła dzielimy na małe różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, olejem sezamowym oraz sosem sojowym i mieszamy rękoma, aby oliwa, olej i sos sojowy równomiernie się na nich rozprowadziły. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut. Po 6 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i przekładamy różyczki na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.
Ser halloumi kroimy w grube plastry i grillujemy na patelni grillowej prze 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli nie mamy patelni grillowej, podsmażamy ser na zwykłej patelni z odrobiną oliwy. Gotowy, zarumieniony ser kroimy w małą kostkę.
Wystarczy jeszcze tylko podprażyć na suchej patelni pestki słonecznika, dyni lub ziarna sezamu, a następnie wymieszać wszystkie składniki w miseczce i całość lekko skropić sokiem z cytryny.