Upały nie ustają, a orzeźwiającego drinka z cointreau niestety nie można popijać bez przerwy 🙂 Tym razem mamy więc dla Was przepis na lekką sałatkę, idealną na wysokie temperatury, gdyż danie to koniecznie podaje się schłodzone. Przepis pochodzi oczywiście z naszej książki. No właśnie – a propos książki – juz w najbliższy weekend będziemy mieć dla Was małą niespodziankę. Szczegóły wkrótce na naszym Facebooku i Instagramie. Zaglądajcie!
Kuleczki arbuza z fetą
(4 porcje)
1⁄2 dojrzałego arbuza
200 g sera feta
1 garść niesolonych orzeszków pistacjowych
1 garść listków świeżej mięty
sos
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
Pistacje prażymy na suchej patelni. Po wystudzeniu tłuczemy je na drobne kawałki. Przy pomocy łyżki do robienia kulek z owoców przygotowujemy arbuzowe kuleczki. Ser feta kruszymy. Arbuza wrzucamy do miski, posypujemy orzechami, pokruszoną fetą i listkami mięty. Polewamy oliwą doprawioną solą, pieprzem i octem balsamicznym. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Jeśli nie macie łyżki do robienia kulek z owoców, możecie pokroić arbuza w kostkę.
Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenie! Sam nie wpadłbym na to, aby połączyć te składniki, ale chętnie spróbuję efektu!